Over mij

Ik heb een vaag plan om aan een schilderij te beginnen en vertrek vanuit een idee. Het schilderij moet tijdens werkingsproces vorm krijgen, zich ontplooien en groeien. Ik start nogal chaotisch: geen schets als voorontwerp, soms een schriftelijke beschrijving over vorm, textuur en kleur en evolueer in totale vrijheid. Ik pin me niet vast aan een bepaald thema.

Daardoor blijven alle mogelijkheden openstaan. Het is een avontuur dat ik begin en ik ga de strijd aan om verder te improviseren. De oorspronkelijke kleuren kunnen veranderen door overschilderen of worden deels geëlimineerd. Het inspireert mij tot nieuwe ingrepen, nieuwe acties of associaties. Uit de complexe verflagen verschijnt langzaam een samengang, een geheel, vol structuur, organisch of sedimentair, niet abstract of geometrisch maar grillig en emotioneel vol van mijn gemoed. Mijn schilderijen vertellen een eigen taal, een taal van verf, massa, relief, schaduw, kleur. Mijn zoektocht met vormen, tinten, nuances leiden finaal naar composities, spanningen en een ordening van aanvankelijke chaos. (geordende chaos)

Als restaurateur van schilderijen heb ik veel ervaring met materialen en technieken, de opbouw van schilderijen en hoe lagen over elkaar groeien. Deze verworven expertise van de schilderkunsttechnieken zijn fundamenteel voor de totstandkoming van mijn oeuvre. In tegenstelling tot mijn beroep als schilderijen-restaurateur heb ik met schilderen de vrijheid te improviseren los van een afgelijnde deontologie.