Gelaagdheid

“Nicko bezit de ogen van een schilder en de handen van een beeldhouwer”

Biënnale van Venetië

“A Material Symphony for a Changing World”
Locatie: Palazzo Mora
Duur: 20 april – 24 november
Samenwerking: Europees Cultureel Centrum

Deze expositie maakt deel uit van de Biënnale van Venetië, een van de meest vooraanstaande kunstevenementen ter wereld.

Het thema “A Material Symphony for a Changing World” onderzoekt hoe kunstenaars, ontwerpers en architecten materialen gebruiken om statement te maken over de veranderende wereld waarin we leven.

De tentoonstelling vindt plaats in het Palazzo Mora, een historisch paleis in Venetië. Dit is in samenwerking met het Europees Cultureel Centrum gerealiseerd.

De expositie loopt gedurende de hele duur van de 59e Biënnale van Venetië, van 20 april tot en met 24 november 2023. Het biedt bezoekers de kans om inspirerende werken te ontdekken die materialen op innovatieve wijze inzetten.

bekijk de schilderijen

Over

Nicko

Nico – Nicko – Van Dale (1952, BE), getuigt van de transformerende kracht van artistieke evolutie. Geboren in 1952 in de historische stad Brugge, België, begon hij aan een meeslepende reis van een vooraanstaande carrière als restaurateur van schilderijen tot een boeiende beeldend kunstenaar.

arrow

UNESCO Werelderfgoed Brugge is niet alleen de geboorteplaats van Nicko maar ook de geboorteplaats van de Vlaamse Primitieven. Decennia lang stelde de kunstenaar zijn expertise ter beschikking aan de nauwgezette restauratie van schilderijen, in opdracht van bisdommen, bedrijfs- en overheidscollecties, SMAK, Tate London en veeleisende particuliere verzamelaars. Deze periode markeerde de basis van zijn diepgaande kennis van materialen, technieken en de ingewikkelde constructie van schilderijen – een kennis die later de hoeksteen zou worden van zijn eigen artistieke expressie. Nicko heeft zich verdiept in schildertechnieken uit de 15e, 16e en 17e eeuw, zoals imprimatura, tempera, glazuur en olieverf. Deze technieken past hij toe in zijn creaties.

In tegenstelling tot de gestructureerde wereld van restauratie is Nicko’s artistieke proces een verkenning van vrijheid en spontaniteit. De kunstenaar gooit de beperkingen van vooraf gedefinieerde plannen overboord en kiest in plaats daarvan voor een chaotisch begin waarin het schilderij vorm krijgt, zich ontvouwt en organisch groeit. Schets hem niet; alleen een geschreven beschrijving van vorm, textuur en kleur dient als een los raamwerk voor zijn improvisatiereis.

In Nicko’s wereld zijn thema’s vloeiend, zijn de mogelijkheden eindeloos en is elke penseelstreek een avontuur. De kunstenaar omarmt de transformatieve aard van zijn medium, waardoor originele kleuren kunnen evolueren, overschilderd kunnen worden of gedeeltelijk kunnen worden geëlimineerd. Deze voortdurende dialoog met het canvas leidt tot nieuwe interventies, acties en associaties, resulterend in een compositie die voortkomt uit de complexe verflagen: een harmonieus geheel gevuld met structuur, zowel organisch als sedimentair.

Nicko’s werken communiceren een unieke taal: een taal van verf, massa, reliëf, schaduw en kleur. Zijn werken onthullen een rijk emotioneel tapijt. Het samenspel van vormen, tinten en nuances leidt tot composities die orde en spanning vinden binnen de aanvankelijke chaos en de innerlijke wereld van de kunstenaar weerspiegelen.

Zijn verhaal ontvouwt zich als een visuele symfonie, waarbij elke streek en laag een noot is in zijn artistieke melodie. Het gebruik van verschillende schildertechnieken en materialen draagt ​​bij aan de samenhang van zijn creaties. Symbolische elementen zijn met elkaar verweven om Nicko’s emotionele en artistieke odyssee te weerspiegelen en het publiek uit te nodigen de diepten van zijn creativiteit te verkennen.

Een andere techniek, ‘Fragmenten’, brengt vergeten kunstenaars weer tot leven, door beschadigde en onherstelbare kunstwerken die hij tijdens zijn carrière heeft verzameld, te fragmenteren en te exploiteren. Wanneer deze fragmenten met elkaar verbonden zijn, zie je harmonie vanaf een afstand. Je ontdekt een andere ervaring van dichtbij; elk fragment vertelt een verhaal, een compositie van uiteenlopende voorstellingen. Dit resulteert in een soort groepstentoonstelling in één werk. Hiermee verbindt de kunstenaar zijn verleden als restaurateur van schilderijen met zijn nieuwe project: het samenbrengen van oude kunst in een nieuw hedendaags project.

Zijn samenwerkingen met Forwart Gallery en gerenommeerde galerieën in Nederland, Frankrijk, Engeland, Italië en Hong Kong getuigen van zijn succes en brede acceptatie binnen de kunstwereld.

tentoonstellingen

Contact

    Gallerijen:
    KnokkeArrow down AntwerpenArrow down